~ WaniTa SolehaH untuk LelaKI SoleH~

~SaHabAt AdaLaH SeJaRAh YAnG diKEnanG SepaNJang MAsA~

~SaHabAt AdaLaH SeJaRAh YAnG diKEnanG SepaNJang MAsA~


Friday, January 14, 2011


Saying goes “People are always blaming their circumstances for what they are. I don’t believe in circumstances. The people who get on this world are the people who get up and look for the circumstances they want, and if they can’t find them, make them.” –George Barnand shaw,mrs warrens’s profession, 1893. This saying has made me more energetic to pursue my life and to get success. Eventhough occasionally, I always make mistake or cannot fulfill my target for several things. But I have tried to change my mind and I tend to learn from mistake because actually it can be man’s best teacher to me. Then, I have reflected it with my circumstances and try to find the best way to avoid from doing the same mistake.

I give the example of someone who had blamed their conditions. The example is, Ali cannot learn much in class because Ali often feels sleepy caused by lack of night sleep, hence he had slept in the class with hoping that he’ll study by himself after class. After he came back to his room he doesn’t study but also sleep all the time. This is what I mean people who are trying to blame their circumstances (sleepy) and finally they don’t get anything. Due to this I try to prevent myself from blaming my situation. There are four criteria or steps to success that I use it in my daily life. Firstly, it is clarity. I have to know where I will go. Be clear with what I want which is my goal. My goal is to success in this earth and in the hereafter. Hence I have to bear in my mind I ought to achieve these two things with my own effort. Secondly, it is about action and move on. It means, I must always move towards my goals.

To achieve it I have to be a discipline, strong, striving and struggling person. I know that it is too difficult actually to maintain all these characters. Thus, I need a mentor. A mentor is the one who’s success and has positive qualities that I like to emulate and follow. He or she is my private spiritual advisor and my personal ‘sifu’. Hence I often look up at my mentor for motivation and guide on my direction in life. My mentor actually is my beloved mother. She always giving me the right motivation and benefit advises when I need it. Thirdly, it is notice either my goals are working or not. It means, after I striving and struggling to achieve my success (goals). So, I tend to know what is my getting actually. Are there any positive feedback or otherwise?

The last criteria of success for me are keep changing approach. Meaning that, if I have got success in one of my aim, I couldn’t ever stop my action but keep trying to be better. Until I become truly successor and often pray for God to seek mardhotillah during and after trying to achieve my target. In conclusion, criteria of success are vital and very important to us. It will guide us to be more proactive and positive people in getting success.

REFERENCE : Najmil Faiz
idea dr Najmil Faiz n
olah sendiri ~ harap korang faham ap yang ana nk sampaikan

~AkU CiNtA AllAh!!~

Andaikan diriku bisa
Seperti yang lain
Yang Kau sayang
Yang Kau rindukan
Yang Kau cintai

Aku lemah tanpaMu aku lelah
Aku sungguh tak berdaya
Yaa Allah

Setiap air mataku mengalir
Allah aku lemah dan tak berarti
Setiap derai tangis membasahi
Allah jangan tinggalkan aku lagi

Aku sayang Allah
Aku rindu Allah
Aku Cinta Allah

~Bila Waktu Tlah Berakhir~

Bagaimana kau merasa bangga
Akan dunia yang sementara
Bagaimanakah bila semua hilang dan pergi
Meninggalkan dirimu

Bagaimanakah bila saatnya
Waktu terhenti tak kau sadari
Masikah ada jalan bagimu untuk kembali
Mengulangkan masa lalu

Dunia dipenuhi dengan hiasan
Semua dan segala yang ada akan
Kembali padaNya

Bila waktu tlah memanggil
Teman sejati hanyalah amal
Bila waktu telah terhenti
Teman sejati tingallah sepi

Wednesday, January 12, 2011

~MOga KAu BErOLEh KeBAhagiaan~ cukaiyoo

Untuk sahabat yang dicintai dan dirindui... aku sentiasa akan merinduimu.. walau ap yang terjAdi aku akn sentiasa mengingati mu.. aku rindu padamu..
tapi aku mengerti siapa aku untuk mencintai dan siapa aku untuk dicintai,
siapa aku untuk mengasihi dan siapa aku untuk dikasihi,
siapa aku untuk menyayangi dan siapa aku untuk disayangi,
siapa aku untuk merindui dan siapa aku untuk dirindui..
moga kau beroleh kebahagiaan disana..

Ku biar kalam berbicara
Menghurai maksudnya di jiwa
Agar mudah ku mengerti
Segala yang terjadi
Sudah suratan Ilahi

Ku biarkan pena menulis
Meluahkan hasrat di hati
Moga terubat segala
Keresahan di jiwa
Tak pernah ku ingini

Aku telah pun sedaya
Tak melukai hatimu
Mungkin sudah suratan hidupku
Kasih yang lama terjalin
Berderai bagaikan kaca
Oh teman, maafkanlah diriku

Oh Tuhan
Tunjukkan ku jalan
Untuk menempuhi dugaan ini
Teman, maafkan jika ku melukaimu
Moga ikatan ukhwah yang dibina
Ke akhirnya

Aku tidak kan berdaya
Menahan hibanya rasa
Kau pergi meninggalkan diriku
Redhalah apa terjadi
Usahlah kau kesali
Mungkin ada rahmat yang tersembunyi

lawa x gamba ni?? ni hasil kerja 3 org dara pingitan..(deij,jan, n alifa) mse tu form 5 lagi.. pnt study n then ktorg pn menconteng la(main pakai hentam je) last2 lawa la jugk ada seni..gamba kanan(ana lukis),kiri(jan),atas n tgh2 (alifa)
rindu korang!
ikhlas dariku :
kawan yang sentiasa merinduimu..

~ConCept of SuccESS~ by me

“And there are men who says: “our Lord! Give us good in this world and good in the hereafter, and shield us from the torment of the fire.” –Surah al-Baqarah: 201. I believe that everyone of us would like to get the most excellent for ourselves. I also want to get the best for my life. That’s why I always invoke to Allah with this Doa. I hope with this doa it would formulate me success. I also believe that everyone of us has the ability to succeed. If we do something with a big effort I strongly agree that he or she would success. I have my own concept of success which is If we do what we did yesterday we will be beaten, if we do what others are doing today we can be competitive, but if we fill everyday with initiative, we will be the best. This saying gives valuable meaning to me and I have made it as my concept of success.

Meaning from this sentence is if I do what went before, I would be the ordinary people who are not trying hard to enhancing my life. For instance, on the past, I got failure in one of my subject. Then, I never trying hard in pursuing higher level learning or I also never want to move or go forward. Hence, these will make me more pathetic and I might be failed one more time. From this I have to avoid myself from doing the same thing that might be beaten to me.

‘If we do what others are doing today, we could be competitive’ this saying also gives me spirit to get success. I often look towards successor where it would make me feel competitive and spirited to them. When I look over them, I will try to do the same thing or do better as I can. On the other hand, initiative in oxford dictionary brings meaning ‘the ability to decide and act on your own without waiting for someone to tell you what to do.’ Thus, I should practice initiative to ensure me to perform only the best thing for myself. If I fulfill my day with initiative, I will be the best. As a conclusion, it’s hard to me to get success, but if I sacrifice for many things, success will comes true.
~reference : Najmil Faiz

Thursday, January 6, 2011

~~Gonmenasai SaHaBAT~~

Just now my lecturer asked me to talk about the greatest fear in my life. So, I told to her that I almost fear to lost my best friends.. yaaa, as what we already know, friends actually our most excellent person for us.. Most n foremost a special one.. so, may I talk about friends?? But to notify or mention about friends I have to speak in my mother tongue which Malay language, not Chinese or others. Well, it’s the best language to me to confess and admit my feeling about sahabat.. Hope all of u possibly will understand me..
Boleh tak kalau saya mulakan dgn doa2 ni: “ Ya Allah, kiranya RasulMu hidup bersahabat, kurniakanlah jua aku sahabat, tapi biarlah sahabat2 dari pintu2 ilmuMu seperti Ali.. biarlah sahabat2 dari lorong2 yg membenarkanMu seprti kebenaran As-siddiq.. Ya Allah kiranya semua itu tidak layak bagiku. Aku bersyukur dipertemukan sahabat yg SATU ini.. mungkin padanya ada segalanya yang tidak pernah aku selami. Mungkin padanya letaknya apa yang aku impikan selama ini. Tapi jika aku seorg sahabat yang tidak menghargai, kau ampunkan dosaku.. dan k au kurniakanlah kegembiraan pada sahabatku ini.. amin ya Rabbalalamin..

Subhanallah!! Betapa pentingnya sahabat dalam hidup kita.. rasanya kalau tak ada sahabat apa jadi kat kita ya?? Sahabat.. orang yang dekat dengan kita.. rapat dengan kita.. sayang kita.. walau macam mana sekali pun sikap and character kita sahabat kita tetap dapat terima kita.. walau bosan mana pn kita sahabat kita still sayang kt kita.. korang tau tak sebenarnya sahabat yang baik adalah sahabat yang kita cinta kepadanya dan dia cinta kepada kita..sahabat yang kita mendoakannya dan dia mendoakan kita.. itu lah yg dinamakan sahabat.. Imam Syafi’e pernah cakap: “ Aku mencintai sahabatku dengan segenap hatiku.. sahabat yang baik adalah seiring denganku dan menjaga nama baikku ketika aku hidup atau selepas aku mati. Kuhulurkan tangan kepada sahabatku untuk berkenalan kerana aku akan merasa senang. Semakin ramai sahabat semakin aku percaya diri.Aku selalu berharap mendapat sahabat sejati yang tidak luntur baiknya dalm suka dan duka..jika aku dapat aku ingin setia padanya…”

Sahabat.. sahabat.. kenapa kadang-kadang manusia ni tak reti nak bersyukur..?? memiliki sahabat yang baik.. penyayang.. tapi kenapa kita masih tak menghargai mereka?? Kita lupe sahabat kita tu la satu ketika dulu menjadi peneman kita kala susah dan senang. Tak boleh ke kalau kita mengalah dalam sesuatu perkara hanya untuk mengekalkan persahabatan tu?? Susah sangat ke?? Hmm Tu la mmg dalam bersahabat ni banyak sangat ujian.. Allah mesti akan uji persahabatan seseorang tu kalau kita tersangat sayang kat kawan kita.. lagi tinggi tahap sayang dan cinta kat sahabat kita, lagi kuat ujian yang Allah bagi.. ni pandangan saya la. Sebab tu la kita kena selalu sabar hadapi ujian ni.. Tak boleh cepat mengalah. Janganlah disebabkan hanya dengan ujian Allah ni kita terus putus hubungan dengan sahabat kita.. Dulu kata nak jadi sahabat kita sampai kesyurga.. tapi, bila Allah uji dengan ujian yg seumpama ni kita cepat sangat mengalah.. Janganlah macam ni, walau berat mana pun ujian Allah tu, our friendship must to go on. Sayang kalau kita lepaskan sahabat kita macam tu je.

Cuba imbau balik kenangan dulu-dulu sewaktu dengan sahabat kita tu. Mesti ada banyak kenangan yang manis ketika kita bersama dia kan?? Tak boleh ke kalau tolong maafkan dia?? MAnusia semua lakukan kesilapan.. manusia semua penah tersilap kata, terlepas bicara, tersalah langkah. so, kita sebagai kawan kena selalu ingat memperi ngati sesama kita. Selalu lah perbaiki persahabatan dan pertingkatkannya.. ada banyak cara kita boleh buat .. Caranya memang banyak la kan.. semua orang da sedia tau macam mana nak jadi seorang kawan yang baik betul tak?? That’s why I thought, no need to me to explain about methods or ways how to be a good friends. Korang semua da sedia tau kan?? Cume masalahnya sekarang macam mana nak mengaplikasikan semua tu dalam kehidupan seharian kita bila bersama sahabat. Saya tau manusia ni ego dia tinggi .

Susah sangat kan nk confess perasaan kat sahabat. Susah sangat ke nak cakap perkataan ni “aku sayang kau.sampai mati pun aku akan sayang kau”. Kepada sesiapa yang membaca article ni, terima kasih kerana sudi luangkan masa untuk baca kata2 atau luahan hati yg tak seberapa ni. Lastly, saya merayu pada korg semua.. if u have problems with ur friends, tariklah balik sahabat korang simpulkan balik persahabatan korang dengan dia. Tak seronok la kalau dulu kita pernah rapat dengan dia tapi sekarang apa jadi?? Hmm fikir2 kan lah.. biarlah sahabat tu bertambah bukan berkurang.. kalau korang nak jugak break(berpisah) dengan sahabat korang tu.. teruskanlah.. syaitan mesti akan bergembira dengan keretakan hubungan korang tu.. wish u luck!!